Bryndzová polievka


Polievky / štvrtok, február 15th, 2018

 

Bryndzová polievka mi zachutila ešte ako dieťaťu u mojej babky. Netuším, ako ju varila ona, ale podľa toho, čo som odkukala od mojej mamky, pokúsila som sa spraviť takú moju verziu bez zápražky. Kike veľmi zachutila, čo som rada, lebo bryndza je veľmi zdravá. Netuším, koľko prospešných látok v nej ostane po takejto príprave, ale mne skôr ide o tú chuť, a tá je naozaj výborná.

Porcie 4

Bryndzová polievka

Výborná bryndzová polievka, ktorá je nenáročná na suroviny a prípravu.

10 minČas prípravy

20 minČas varenia

30 minČas spolu

Save RecipeSave Recipe
Recipe Image

Suroviny

  • 1 cibuľa
  • 3 - 4 zemiaky
  • 1 bryndza (kupujem Kluknavskú)
  • maslo
  • soľ
  • mletá červená paprika
  • mletá rasca

Postup:

  1. Očistite zemiaky a nakrájajte ich na malé kocky. (Ja stále krájam na čo najmenšie, lebo sa Kike ľahšie jedia a sú rýchlejšie uvarené.)
  2. Nakrájajte cibuľu nadrobno.
  3. Na troške masla opražte cibuľu.
  4. Pridajte zemiaky, trochu opražte, okoreňte a zalejte vriacou vodou. Nedávajte veľmi veľa vody, inak bude polievka riedka a bez chuti.
  5. Keď sú zemiaky mäkké, odoberte trochu vriacej vody z polievky, pridajte hojne mletej papriky a rozpustite v nej bryndzu.
  6. Zmes s bryndzou vlejte do polievky a chvíľku povarte.
  7. Na vrch si môžete dať trochu petržlenovej vňate, prípadne si na kocky nakrájajte parenicu.

Poznámky

Polievku si môžete spraviť aj so zápražkou a pridať viac vody. Ja som si odvykla od polievok so zápražkami, tak dávam menej vody, aby neboli veľmi riedke. Bryndza je silno koncentrovaná živočíšna bielkovina s vysokým obsahom soli, preto sa odporúča až od dvoch rokov pasterizovaná a od troch rokov nepasterizovaná z overeného zdroja.

7.8.1.2
8
http://mamickovanie.sk/bryndzova-polievka/

Takúto bryndzu kupujem. Zoženiete ju napríklad aj v Kauflande.

Pridaj komentár, poteším sa. :)