Nový objav v kuchyni – zimná kapusta


Hlavné jedlo / sobota, 24 februára, 2018

Objavila som pre mňa doposiaľ nepoznaný druh zeleniny – zimnú kapustu. Možno ju poznáte aj pod iným názvom. Vyzerá takto.

Zazrela som o nej diskusiu na Facebooku v skupine Čo jedia zdravé deti a keď som ju zazrela v ponuke sveta bedničiek, neváhala som a prihodila som ju do košíka.

Pripravila som z nej dva chutné recepty, no určite ich na internete nájdete omnoho viac.

Prvý recept bol trochu experiment, ale nedalo sa tam nič pokaziť. Dlhšiu dobu som mala chuť na fliačky s kapustou, tak som tam použila túto zimnú a keďže Kika na jedlo hovorila mňam, mňam a hladkala si slastne brucho, tak si môžete byť istí, že to bola dobrota. A navyše rýchlo hotová.

 

2 porcie

1

Fliačky so zimnou kapustou

Výborná rýchlovka na večeru z minima ingrediencií. Už pri príprave mi tiekli slinky, keď som videla tú krásnu zelenú farbu kapusty, ako sa vyníma na opraženej červenej cibuľke. Pokojne použite aj žltú, ale s červenou je to jednoducho pohladenie aj pre oko.

7 minČas prípravy

15 minČas varenia

22 minČas spolu

Save RecipeSave Recipe
Recipe Image

Suroviny

  • 150 g zimná kapusta
  • 1 ks červená cibuľa
  • 1 PL olivový olej
  • 1 strúčik cesnak
  • soľ
  • korenie (rasca, mletá červená paprika, kurkuma, pizza korenie)
  • maslo (nemusí byť)
  • cestoviny podľa chuti (mne najviac pasujú fliačky)

Postup:

  1. Uvarte si cestoviny podľa návodu. 
  2. Umyte si kapustu a odkrojte tvrdé stredové časti.
  3. Nakrájajte si kapustu na tenké pásiky.
  4. Nakrájajte si cibuľu nadrobno.
  5. Na troche olivového oleja orestujte cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak, po minútke pridajte kapustu, korenie, soľ a chvíľku opražte.
  6. Podlejte troškou vriacej vody a poduste do mäkka. Ja som dusila nejakých 10-15 minút a nebola mäkká, ale máličko chrumkavá, no takto nám chutila. 
  7. Primiešajte uvarenú cestovinu a ak chcete kúsok masla.

Poznámky

Namiesto zimnej kapusty môžete použiť aj klasickú kapustu alebo kyslú.

7.8.1.2
9
https://mamickovanie.sk/novy-objav-v-kuchyni-zimna-kapusta/

Druhý recept som odkukala z jednej paleo kuchárky a fakt ma prekvapil svojou chrumkavosťou. Zjedli sme to všetko hneď a Kika mala smolu, že dlho žula to, čo mala v ústach, lebo jej nakoniec nezvýšilo, keď si ešte pýtala.

Na olivovom oleji som si osmažila 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na pásiky. Kapustu (asi 100g) som orezala od stredovej tvrdej časti a listy som potrhala na menšie kusy. Zaliala som ju olejom tak, aby tam nebol cesnak. Na plech som dala papier na pečenie, rozložila som naň kapustu v jednej vrstve, posypala som trochou soli a podrvenými vlašskými orechami (asi 2 vylúskané). Môžete pokojne použiť aj iné orechy a semienka. Piekla som to 10 minút na 180 stupňoch. Kapusta bola neuveriteľne chrumkavá, skoro ako čipsy. Chutná je však iba teplá, inak stráca na chrumkavosti. Zjesť ju môžete samotnú, s nejakým dressingom alebo ju pridať k hlavnému jedlu ako prílohu.

Dobrú chuť prajem a budem rada, ak pripojíte aj svoje overené recepty s touto krásnou kučeravou zeleninou.

Pridaj komentár, poteším sa. :)