Objavila som pre mňa doposiaľ nepoznaný druh zeleniny – zimnú kapustu. Možno ju poznáte aj pod iným názvom. Vyzerá takto.
Zazrela som o nej diskusiu na Facebooku v skupine Čo jedia zdravé deti a keď som ju zazrela v ponuke sveta bedničiek, neváhala som a prihodila som ju do košíka.
Pripravila som z nej dva chutné recepty, no určite ich na internete nájdete omnoho viac.
Prvý recept bol trochu experiment, ale nedalo sa tam nič pokaziť. Dlhšiu dobu som mala chuť na fliačky s kapustou, tak som tam použila túto zimnú a keďže Kika na jedlo hovorila mňam, mňam a hladkala si slastne brucho, tak si môžete byť istí, že to bola dobrota. A navyše rýchlo hotová.
Mamičkovanie
2 porcie
Výborná rýchlovka na večeru z minima ingrediencií. Už pri príprave mi tiekli slinky, keď som videla tú krásnu zelenú farbu kapusty, ako sa vyníma na opraženej červenej cibuľke. Pokojne použite aj žltú, ale s červenou je to jednoducho pohladenie aj pre oko.
7 minČas prípravy
15 minČas varenia
22 minČas spolu

Suroviny
- 150 g zimná kapusta
- 1 ks červená cibuľa
- 1 PL olivový olej
- 1 strúčik cesnak
- soľ
- korenie (rasca, mletá červená paprika, kurkuma, pizza korenie)
- maslo (nemusí byť)
- cestoviny podľa chuti (mne najviac pasujú fliačky)
Postup:
- Uvarte si cestoviny podľa návodu.
- Umyte si kapustu a odkrojte tvrdé stredové časti.
- Nakrájajte si kapustu na tenké pásiky.
- Nakrájajte si cibuľu nadrobno.
- Na troche olivového oleja orestujte cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak, po minútke pridajte kapustu, korenie, soľ a chvíľku opražte.
- Podlejte troškou vriacej vody a poduste do mäkka. Ja som dusila nejakých 10-15 minút a nebola mäkká, ale máličko chrumkavá, no takto nám chutila.
- Primiešajte uvarenú cestovinu a ak chcete kúsok masla.
Poznámky
Namiesto zimnej kapusty môžete použiť aj klasickú kapustu alebo kyslú.
Druhý recept som odkukala z jednej paleo kuchárky a fakt ma prekvapil svojou chrumkavosťou. Zjedli sme to všetko hneď a Kika mala smolu, že dlho žula to, čo mala v ústach, lebo jej nakoniec nezvýšilo, keď si ešte pýtala.
Na olivovom oleji som si osmažila 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na pásiky. Kapustu (asi 100g) som orezala od stredovej tvrdej časti a listy som potrhala na menšie kusy. Zaliala som ju olejom tak, aby tam nebol cesnak. Na plech som dala papier na pečenie, rozložila som naň kapustu v jednej vrstve, posypala som trochou soli a podrvenými vlašskými orechami (asi 2 vylúskané). Môžete pokojne použiť aj iné orechy a semienka. Piekla som to 10 minút na 180 stupňoch. Kapusta bola neuveriteľne chrumkavá, skoro ako čipsy. Chutná je však iba teplá, inak stráca na chrumkavosti. Zjesť ju môžete samotnú, s nejakým dressingom alebo ju pridať k hlavnému jedlu ako prílohu.
Dobrú chuť prajem a budem rada, ak pripojíte aj svoje overené recepty s touto krásnou kučeravou zeleninou.