Špaldovo – ovsená kaša


Raňajky a olovrant / sobota, 20 januára, 2018

Zbadala som v obchode špaldovú pšenicu, tak som sa rozhodla, že z nej vyskúšam uvariť kašu. Kaše z celých zŕn su totiž najvýživnejšie. Neodradilo ma ani varenie pol hodiny do chrumkava alebo hodinu do mäkka. Veď to nejako dám, pomyslela som si. Aj som dala, len som nečakala toľko roboty. Určite je na to jednoduchší spôsob, ale ja som proste taká. Nepozriem si žiaden recept a idem podľa seba. Takže tento môj recept berte s rezervou a skúste si nájsť ľahší spôsob, ako pokoriť pšenicu. Odmenou vám bude výborná kaša.


Porcie 2

Špaldovo – ovsená kaša

Výborná kaša s jemne orieškovou chuťou, ktorá je síce časovo trochu náročnejšia, ale tá chuť stojí za to. Ochutiť si ju môžete čím chcete. Maslom, orechovým maslom, ovocím, semienkami či orechmi.

10 minČas prípravy

1 hrČas varenia

1 hr, 10 Čas spolu

Save RecipeSave Recipe
Recipe Image

Suroviny

  • 175 g špaldová pšenica
  • 30 g ovsené vločky
  • 1 PL nepasterizovaný jablčný ocot
  • 1/2 ČL škorica
  • 1 ČL maslo
  • 1 PL mandľové maslo
  • kešu orechy
  • pre dospelých na ochutenie - banán, gaštanové pyré

Postup:

  1. Prepláchnite pšenicu a vločky.
  2. Namočte ich do vody, pridajte ocot a nechajte v chladničke cez noc minimálne 12 hodín.
  3. Namočte si kešu do vody a nechajte ich tak cez noc.
  4. Ráno poriadne prepláchnite pšenicu a vločky a dajte ich variť do vody aj so škoricou asi na hodinu. Vločky môžete pridať aj neskôr, tie sa nepotrebujú tak dlho variť. (Ja som varila najskôr 40 minút, skúsila som to rozmixovať, ale nešlo to dobre, tak som varila ešte 20 minút.)
  5. Rozmixujte to na kašu. (A tu nastala tá komická situácia, kedy mi to po hodine varenia nešlo ani náhodou rozmixovať, zrná odskakovali kade ľahšie, tak som to všetko šupla do varného mixéra z Lidlu, zaliala vriacou vodou po rysku a poriadne rozmixovala. Zázrak sa ale nekonal, a tak som celú kašu prepasírovala cez sitko a dala ju zovrieť.)
  6. Pridajte maslá a premiešajte.
  7. Kešu orechy sceďte a ozdobte nimi kašu. Prípadne ich môžete trochu opražiť na suchej panvici. Ja to tak robím, aby neboli úplne mokré.
  8. Kike som kvapla ešte trochu tekvicového oleja a ja som si zmiešala kašu s rozpučeným banánom a 1 PL gaštanového pyré.

Poznámky

Špaldovú kašu môžete deťom ponúknuť po roku, no čo najmenej ochutenú. Stačí kvapka kvalitného oleja (tekvicový, konopný,...). My máme radi aj špaldovú krupicu, no keďže je celozrnná, tak ju mávame pomenej.

7.8.1.2
4
https://mamickovanie.sk/spaldovo-ovsena-kasa/

Pridaj komentár, poteším sa. :)