Žemľovku som Kike ešte neskúšala robiť, no keď sa nám po návšteve môjho brata nakopili doma rožky, hneď som vedela, čo z nich vyskúšam. Na internete som však našla hotové cukrové bomby, a to sa mi nepozdávalo. Verila som, že v chutnej žemľovke nemusí byť toľko cukru, aby bola sladučká. Tak som vyskúšala datľovú pastu a banán na osladenie a bola naozaj sladká a veľmi chutná. Verím, že si ju zamilujete aj vy.
Mamičkovanie
Porcie 3
Hľadala som na internete recept na žemľovku, keďže sa mi doma nakopili rožky. Do každého išlo množstvo cukru a tvaroh, a to som nechcela. Vymyslela som si teda túto verziu a veľmi nám chutila. Datľová pasta dodala sladkú chuť rožkom a banán zase jablkám.
20 minČas prípravy
40 minČas varenia
1 hrČas spolu

Suroviny
- 3-4 rožky (jeden deň staré, lepšie sa krájajú)
- 250 ml mlieko
- 1 PL datľová pasta (aj viac podľa chuti)
- 1 PL maslo
- 2 vajcia
- 2-3 jablká
- 1-2 banány
- škorica
- strúhanka a maslo na vysypanie misky
Postup:
- Nakrájame rožky na kolieska.
- Mlieko zohrejeme, primiešame maslo, datľovú pastu, 2 žĺtky a miešame na miernom plameni, kým sa pasta nerozpustí.
- Rožky zalejeme mliekom a necháme navlhnúť.
- Nastrúhame si jablká, zbavíme ich trochu šťavy.
- Banány ošúpeme a popučíme vidličkou.
- Zmiešame banány, jablká a pridáme podľa chuti mletú škoricu (cca 1/4 ČL).
- Misku namastíme maslom a vysypeme strúhankou.
- Na spodok uložíme rožky, na ne dáme jablká s banánmi a na vrch opäť rožky.
- Dáme zapiecť do rúry cca na 175 - 180 stupňov na približne 30 minút.
- Vyšľaháme si z bielkov sneh.
- Po 30 minútach pečenia ho navrstvíme na žemľovku a necháme zapiecť, kým nezozlatne (cca 10 minút).
Poznámky
Ak máte radi hrozienka, tvaroh, či iné druhy plniek, pokojne vyskúšajte. Datľovú pastu môžete nahradiť napríklad sirupom - javorovým, ryžovým či datľovým.